Mlékárenský průmysl produkuje široké spektrum mléčných výrobků, na následujících řádcích si shrneme, o jaké základní skupiny se jedná. Některými z nich se budeme ještě detailněji zabývat v průběhu měsíce. Jednotlivé výrobky se svým složením mohou velmi lišit, některé by v jídelníčcích rozhodně neměly chybět (zeleně označené), bez některých výrobků se naopak obejdeme, zejména se jedná o výrobky s vyšším obsahem tuku nebo cukru (červeně označené). Neznamená to však, že je musíme z jídelníčku zcela vyřadit, jen je potřeba hlídat zkonzumované množství.
Mezi tzv. hlavní mlékárenské produkty se řadí:
· Konzumní mléka: (čerstvé) pasterované mléko; mléko trvanlivé (UHT); popř. mléko s prodlouženou trvanlivostí (ESL)
· Konzumní smetany
· Fermentovaná mléka (nápoje) a jogurty
· Máslo a další výrobky z mléčného tuku
· Sýry a tvarohy
· Mražené smetanové krémy (zmrzliny)
· Zahuštěné mléko slazené, zahuštěné mléko neslazené
· Sušená mléka
• pro výživu kojenců (KDV = kojenecká a dětská výživa)
• pro výživu dospělých lidí
• jako ingredience pro potravinářský průmysl (např. pro čokoládovny, pekaře apod.)
• pro výživu hospodářských zvířat a tzv. mléčné krmné směsi
· Speciální výrobky na bázi mléka pro zvláštní zdravotní výživu (preparáty pro sipping určeny pro seniory nebo např. proteinové preparáty pro sportovce)
Některé již vyrobené mléčné výrobky slouží k dalšímu zpracování. Pak hovoříme o hlavních produktech z mléka 2. stupně. Patří sem:
· Tavené sýry – vyrábějí se z přírodních sýrů, tvarohu, másla a jiných mléčných ingrediencí
· Tvarohové speciality – jak název napovídá, vyrábějí se z tvarohu – např. smetanové/ tvarohové krémy pro děti
· Olomoucké tvarůžky – vyrábějí se z tzv. průmyslového (beztučného) tvarohu
V mlékárnách probíhá také zpracování vedlejších produktů z mléka 2. stupně. Do této kategorie řadíme zejména zpracování podmáslí z výroby másla (fermentace na zakysaný nápoj nebo sušení) a zpracování syrovátky po výrobě sýrů (např. sušením).
Komentáře je možné psát až po přihlášení.